Whocopied.me protects this content

Lytter du til din hunds dæmpende signaler?

Your reactive, distracted or fearful dog is not giving you a hard time. Your dog is having a hard time...

Mange dæmpende signaler bliver i traditionel hundetræning ofte mistolket, som om at hunden er "uartig" eller ufokuseret.

Det er især dæmpende signaler såsom:

- hunden kigger væk
- hunden snuser
- hunden begynder at klø sig
- hunden gør noget andet end den bliver bedt om
- hunden "fryser" (bevæger sig ikke eller kun langsomt)

Alle disse signaler er ikke tegn på en uopdragen hund. Dette er hunden, som kommunikere, at den er stresset. Den ønsker at dæmpe dig, situationen eller noget andet.

At tilføje korrektioner eller straffe hunden i disse tilfælde er kontraproduktivt. Hundeføreren får ofte den stik modsatte virkning af det tilsigtede. Hunden bliver kun mere stresset.

Knækker hunden:

I virkelig slemme tilfælde bruger "hårde" hundetrænere dette til at "knække" hunden. De bliver ved med at presse og straffe hunden, og dermed vise den, at de ikke vil lytte. Hundens kommunikation virker ikke. De ønsker, at hunden opgiver at kommunikere ubehaget i situationen. Prøver hunden at kommunikere, så straffer de den.

I ovenstående eksempel er tillukningen af kommunikation bevidst. Det er det heldigvis ikke i det fleste tilfælde.

I træningen:

Ofte sker det fordi vi simpelthen misser de små dæmpende signaler, som hunden viser os.

Måske den begynder at bevæge sig lidt langsommere i fri ved fod, og vi ser det ikke, som et dæmpende signal og fortsætter træningen. Det betyder i praksis at næste gang vil hunden prøve at vise det endnu tydeligere ved fx at gå helt i stå i fri ved fod. Begynde at snuse eller helt tjekke ud af situationen.

Gåturen:

Det kan også være at din hund møder en anden hund på gåturen. Din hund viser et dæmpende eller afstandsøgende signal. Dette bliver ikke respekteret af den anden hund eller måske din hund er i snor, og hundefører ser ikke signalet og trækker hunden tæt forbi den anden hund.

Næste gang din hund er i samme situationen vil den måske udvise et mere tydelig afstandssøgende signal såsom at knurre eller vise tænder med mere.

Til konkurrencer:

Et tredje eksempel er konkurrencesituationer. Din hund er med i en konkurrence for første gang. Du syntes måske det går fint. Hunden er lidt afdæmpet men I kommer fint igennem alle øvelserne.

Næste gang din hund er i samme konkurrencesituationen vil den måske ikke blot dæmpe energien lidt. Den fryser evt eller viser andre tydelige dæmpende signaler. Det kan også være at den eksploderer i udbryd, hvor den kan virke ustyrlig eller den begynder måske at humpe på hundeføreren.

Dette er IKKE en uartig hund. Dette er tydelige tegn på stress, som er eskaleret fordi hundens små dæmpende signaler ikke blev set i første omgang.

Det er altså en lille fjer, som hurtigt udvikler sig til en stor bus for, at vi kan lytte.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar