Whocopied.me protects this content

Sæt mål der skaber vilde resultater og flow!

Sæt mål der motiverer dig & din hund

Da 2020 lige er begyndt er det meget relevant at tale om målsætning.


Vi sætter nytårsfortsæt med et smil på læben, men faktisk er det ekstremt kraftfuldt at sætte MÅL. Det er måde at forbedre din præstationer og produktivitet.


Det er dog vigtigt at vide, hvordan vi sætter mål. Det lyder simpelt, men målsætning kan hurtigt spænde ben for dig, hvis du ikke er bevidst om, hvad du gør.


Et studie lavet af Journal of Clinical Psychologi viser, at de fleste mennesker laver det samme nytårsfortsæt 10 gange uden succes.10 GANGE…

Det er skræmmende, at vi trods ønsket om at opnå noget, ikke formår at gøre det...

Grunden til, at vi ikke når vores mål kan være, at vi ikke har lært, at sætte mål på den rigtige måde. Forskningen viser, at alle mål ikke er det samme. Alle mål er ikke hensigtsmæssige i alle situationer, OG endnu vigtigere så kan “forkerte” mål i “forkerte” situationer faktisk forværre jeres præstationer og sænke produktiviteten i træningen.

At sætte mål er en af de nemmeste måder at øge motivationen og forbedre præstation. Dette blev opdaget allerede i slutningen af 1960’erne af psykologerne Gary Latham og Edwin Locke. I utallige studier fandt Latham og Locke at målsætning øgede præstationen og produktiviteten med 11 til 25 procent.

Det er meget!!!

Hvis vi sammenligner det med, at du træner cirka 24 timer med din hund om måneden, så svarer det til at få 6 ekstra timer foræret.

Dog er det vigtigt at påpege, at alle mål ikke er det samme.

Det er de “store” mål, som skaber den største øgning I motivationen og produktiviteten. Store mål udkonkurrer små mål, medium mål og vage mål.

“High, hard goals” (oversat til ”høje svære mål”) er Gary Latham og Edwin Locke’s tekniske betegnelse for disse store mål. De virker, fordi de fordrer opmærksomhed og vedholdenhed, som er de to vigtigste faktorer i toppræstationer.

Høje mål giver fokuseret opmærksomhed, og de gør os også mere vedholdende.

Slutresultatet er, at vi er meget mere effektive og meget mere villige til at prøve igen når vi fejler.

Dog skal visse betingelser være på plads for at vi mærker “magien”.

Et af de vigtigste betingelser er engagement.

Du skal være engageret, I det du gør. Store mål fungerer bedst når, der er en overensstemmelse med individets værdier, og det ønskede udkom af målet.


When everything lines up, we’re totally committed—meaning we’re paying even more attention,

are even more resilient, and are way more productive as a result.”

(Latham)


Dette er ikke den store overraskelse. Men vi mangler noget. Den anden halvdel som sikrer optimal præstation involverer FLOW.


Flow er en optimale tilstand af bevidsthed – en tilstand hvor vi har det bedst og præsterer vores bedste. Flow spiller en kæmpe rolle i vores evne til at nå vores mål.

  

Flow er den tilstand hvor du føler at det hele bare ”spiller”. Du og hunden smelter sammen. I er boblen sammen. Du er i nuet med hunden. Du har masser af energi, og du tager med lethed beslutninger om, hvad du nu skal. Det er den ultimative tilstand, og alle som har prøvet det, vil bare have mere…


Læs også: Det kræver træning for mennesker at være i nuet. Hundene er der bare...


Vi ved også at flow-tilstanden har triggers eller forudsætninger som fører til mere flow.

I simple termer så følger flow altid fokus. Så disse triggers er veje til at: højne opmærksomheden, at holde bevidstheden på nuet og den nuværende handling.

En af de vigtigste flow-triggers er “klare mål”.

Det er her målsætning bliver mere tricky.

Der er stor forskel på ”klare mål” og ”høje svære mål”


Det handler om tidsskalaen.

Høje svære mål er vores vision. Vores store drømme.

Jeg vil være med til DM, jeg vil hjælpe med at udbrede positiv hundetræning, jeg vil med på landsholdet, jeg ønsker at hjælpe andre med at have mere flow i deres liv og i deres træning med hunden, jeg vil skrive en bog om hunde, jeg vil xxxxx…..

Med andre ord så er det ofte noget, som er langsigtet. Det kan tage år eller endda flere årtier at opnå. Måske det ikke kan opnås, mens vi lever, men det er noget, vi kæmper for…

Det er en del af dit “WHY” – det som driver dig til at gøre, det du gør..


Læs også: Kend dit WHY


Klare mål er derimod alle de små steps, du skal tage for at opnå den vision.

De eksisterer over meget mindre tidsskalaer.

At blive blandt top 10 til VM er måske det “høje svære mål” – noget der kunne tage år.  

Men at træne med hunden 5 dage om ugen fra kl. 10.00 – 11.00 – det er klart mål. At have fokus på en bestemt detalje og delmoment i træningen, det er et klart mål.


Og denne forskel er nøglen. 


Når det kommer til at generere flow, så er klare mål vigtige, fordi de fortæller os, hvor og hvornår du skal samle dit fokus. 

Når målet er klart, så skal sindet ikke tænke over, hvad det skal gøre – det ved det allerede.

Når målene er klare, behøver sindet ikke at undre sig over, hvad det skal gøre, eller hvad det skal gøre lige om lidt - det ved det allerede. Således samles koncentrationen, motivationen øges, og ikke relevant information filtreres væk. Handling og opmærksomhed begynder at smelte sammen, og vi trækkes dybere ind i flow.

Når de fleste tænker "klare mål", så kan vi have tendens til at springe adjektivet "klare" over for at komme til substantivet "mål."

Når vi bliver bedt om at sætte klare mål, så visualiserer vi øjeblikkeligt vores høje svære mål. At se os selv på podiet til VM, at vi får uddelt en pris, at vores hund har fået diverse priser – vi tror dette er pointen.

Dette er ikke pointen.  


Disse høje svære mål kan faktisk blive forstyrrelser for os, som kan få vores fokus væk fra nuet.

 
Selv hvis succes kun er få sekunder væk, så er det stadig en fremtidigt begivenhed, som er underlagt håb, frygt og alle mulige nu-knusende distraktioner.   


Du kender det måske selv. Du er til en konkurrence eller midt i træningen. Du og hunden er smeltet sammen i en boble, hvor der kun eksisterer jer to. I er i flow, men så begynder du at tænke over, at øvelsen snart er slut, du glædes over hvor “gode” I har været, du begynder at tænke på næste øvelse eller hvad dommeren giver jer af point eller noget helt andet… Pointen er at så snart du begyndte at tænke på det du gerne vil opnå, så forlod du nuet og flowet forsvandt…

Det er det store mål, som trækker dit fokus ud af nuet. Det er ironisk da nuet var alt, hvad du behøvede for at vinde.


Hvis du ønsker mere flow, så læg vægt på “klare” og ikke “mål

Klarhed giver sikkerhed.

Vi ved, hvad vi skal gøre, og vi ved, hvor vores opmærksomhed skal være.

Når målene er klare, og vi er i flow, så er der ingen fortid eller fremtid. Vores tankestrøm forsvinder og vi oplever en indre stilhed og klarhed, og jeg’et forbliver ud af billedet.


At anvende dette i vores daglige liv betyder, at vi skal opdele opgaverne i små step. Træningen skal inddeles i små delmomenter. Tænk udfordrende, men alligevel opnåeligt, forbliv i nuet, slip alle tanker om fortid og fremtid.


"Succes bliver ikke skabt af hvad du gør en gang i mellem. Succes bliver skabt af vedholdenhed."

-  Lea Nor


Hvis vi opsummerer alt denne viden, så betyder det at målsætning, hvor vi rent faktisk opnår vores mål kræver, at vi både sætter høje svære mål, der kan opnås gennem årene OG at vi sætter klare mål, der kan opnås et minut ad gangen.


Men det betyder også, at vi skal vide, hvilket mål vi skal fokusere på og hvornår.


Når du er lige der i øjeblikket med hunden, så skal opmærksomheden være på den aktuelle opgave (det klare mål) og ikke grunden til, at du gør det du gør (det høje svære mål). Hvis vi ikke formår dette, så kan vi blokere flowet – vi bliver frataget det brændstof, vi har allermest brug for, for at kunne opnå målene.


Hovedpointerne: når du sætter mål for 2020, så skal du have styr på dine mål – både de høje svære mål og de klare mål.

Jeg håber, at I alle opnår jeres mål i 2020


Din hundeven,

Lea

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar