Whocopied.me protects this content

Er din hund introvert eller ekstrovert?

BT5Q6450

Hvis du har hund, arbejder med hunde, elsker hunde så har du helt sikkert erfaret at hunde er meget forskellige. Her taler jeg ikke kun de racemæssige forskelle, men nærmere deres personlighedskaraktertræk.

Min erfaring er at det ikke kun er i forhold til mennesker, at vi kan tale om personlighedstyper. Det gælder i høj grad også hunde og andre dyr.

Jeg har i skrivende stund 4 fantastiske hunde. Uma, Effie, Noell og Lucy.

De er meget forskellige. For eksempel er nogle er mere sensitive end andre, og deres sensitivitet kommer også til udtryk på forskellige måder. 

Effie er for eksempel ikke sensitiv omkring sin krop. Hun elsker massage og at få nusset poter. Kan godt lide at blive båret. Har ingen problemer med halsbånd, seler, dækkener med mere og har aldrig haft det. Jeg har aldrig skulle træne hende til at få sele osv på, det har altid været fint for hende, og hun kommer frivilligt og ofte løbende i glæde, når hun skal have "noget" på. Hun elsker at ligge tæt og putte. Hun er meget nysgerrig, elsker mad og er meget selvstændig i hendes træning.

 

Derimod er hun meget mere sensitiv omkring forventningspres fra fører, nye steder med masser af hunde tæt på. Hun kan hurtigt blive overstimuleret i træningen og i konkurrencesituationer, hvis jeg ikke er bevidst om, hvordan jeg bedst træner hende og "passer på hende".

Dette skyldes, at hun er introvert. Hun har få men meget nære venner. Hun har stærke følelser og stor empati. Hun kan fordybe sig i en opgave en meget lang tid, og så elsker hun at arbejde selvstændigt. Hun er den sjoveste lille hund, men ikke alle får æren af at opleve hendes charme. Det er forbeholdt de få udvalgte. 

Som introvert kan hun godt syntes, det er sjovt at socialisere og være "ude". Men hun har brug for at lade op bagefter (alene med os sin familie).

Måske du kan genkende nogle af disse introverte karaktertræk hos din hund eller hos dig selv?

Mange af os har en generel opfattelse af, at alle hunde skal være sociale og udadvendte. Men faktisk er det ikke altid sådan. Min erfaring er, at hunde kan være både introverte, ekstroverte og ambivert - præcis ligesom mennesker kan.

Læs også: Hunde er kærlighed

Der er en videnskabelig forklaring på, hvorfor introverte og ekstroverte reagerer forskelligt på nye miljøer, mennesker osv.

Der er en neurobiologisk forskel mellem introverte og ekstroverte hjerner. Blandt andet foretrækker deres hjerner at benytte forskellige signalstoffer (neurotransmittere) til at belønne og udsende signal om velvære til resten af kroppen.

Den ekstroverte hjerne foretrækker signalstoffet dopamin, som forbindes med belønning ved ydre aktivitet og stimuli. Det gælder ofte hunde der er meget sociale og elsker at løbe stærkt. Jo mere fart jo bedre.

Den introverte hund derimod foretrækker signalstoffet acetylkolin, som forbindes med belønning ved indre aktivitet og stimuli. Løsning af opgaver, fokusering, roligere "opgaver" med mere. Den introverte hund føler sig afslappet, i kontrol, tilfreds. Hvorimod den ekstroverte hund knapt nok registrerer det. Den foretrækker dopamin.

Både introverte og ekstroverte har brug for både dopamin og acetylkolin, men fordelingsniveauet kan ligge meget forskelligt alt efter i hvor stor grad hunden er mest introvert eller ekstrovert.

Læs også: En hyldest til de sensitive hunde

Denne viden er meget vigtigt, for at kunne forstå dig selv og din hund. Har du en introvert hund, så skal du tilrette hverdagen, træning og konkurrencer på en anden måde end hvis du har en meget ekstrovert hund.  

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar