Whocopied.me protects this content

Retning er så meget vigtigere end fart

horse racing-2

Utålmodighed og jagten på hurtigere medaljer og titler er den hurtigste vej til stilstand, frustration og træde i vande.

 

Vi vil alle gerne have succes i træningen, og hvis du er et konkurrencemenneske, så vil du helt sikkert også gerne have succes til konkurrencerne.

 

Succes er dejligt, men jagten på en HURTIG succes, kan være en meget kortsigtet løsning. Lidt ligesom at tisse i bukserne. Det føltes godt lige nu, men efter et stykke tid føltes det ikke så godt. Tværtom.

 

I sidste uge besluttede jeg mig for, at melde Noell og jeg til en i LP1. Beslutningen var baseret på, at hun er 2 år nu, og at hun nærmest alle LP3 øvelser super fint, så mon ikke det var tid til at melde hende til en LP1.

 

Hun er jo 2 år nu, så nu må det være tid!!!! Så jeg meldte os til en LP1 i oktober.

 

Noell har været skadet det meste af hendes liv. Hun har haft en formodet fødselsskade, men efter mange behandlinger og genoptræning er hun heldigvis blevet erklæret "total fit for fight". Hun er helt uden mén i dag.

 

Hun er en fuldstændig fantastisk hund, som elsker at træne mere end noget andet i verden. Hun og jeg "passer" virkelig sammen. Jeg elsker at træne med hende, og det føltes altid nemt og ubesværet. Jeg ved ikke om du kender følelsen, men det er ligesom at tage en handske på, som bare passer perfekt. Vi passer bare sammen.

 

Min nyere vision med hende er, at vi skal konkurrerer i DKK/FCI lydighed sammen. Jeg vidste ikke, om jeg nogensinde ville konkurrerer igen, men Noell har vist mig, at hun er så klar, og vi er i fuld gang med træningen. Vi skal blive den bedste udgave af os som team!

 

Nå men tilbage til vores første LP1...

 

I de sidste par uger har jeg 4 gange testet hende i henholdsvis en klasse 1 og klasse 2 - både på hjemmebane og udebane. Hun har gået en smuk klasse 2 (på hjemmebane) og 3 OK klasse 1 (på udebane), som vi helt sikkert havde bestået men uden det fokus, jeg ønskede. Så nu overvejer jeg stærkt at afmelde.

 

Ja vi kunne sikkert få vores første præmie i klasse 1, men det er ikke mit mål. Det er et mål, som vil føles godt lige nu, da jeg higer efter at komme i gang med konkurrencerne med hende, og jeg helt sikkert slår mig selv i baghovedet engang i mellem med "hun er jo også 2 år, så du burde komme i gang".

 

Nu har mit ego lyst til at undskylde med: "Jamen hun har jo været skadet indtil for nyligt, så vi er jo cirka 1,5 år bagefter. Derfor er det ok at være lidt langsommere..."

 

Men faktum er at alder ikke er vigtigt for mig. Noell er vigtig for mig. Noell og jeg som team er vigtig for mig. Min vision for os, er vigtig for mig. Og min vision rækker længere end til en klasse 1. Hvad skal jeg bruge en titel til nu, hvis jeg samtidigt lærer hende, at gå til prøve uden det fokus jeg ønsker mig. Hvis jeg træner målrettet med hende, men til konkurrencer nøjes, fordi det ville være rart at vinde i dag eller få den dersens titel nu - Ego: hun er jo 2 år, så det må være på tide ;)

 

Så mit lange skriv er mest af alt tænkt som en reminder til mig selv. Tænk langsigtet og ikke kortsigtet. Utålmodighed, længsel efter at have succes og følelsen af pres (uanset om den er indre eller ydre) kan virkelig spænde ben for os og vores langsigtet mål og vision.

 

Du tænker måske: "Arghh hvad kan en lille LP1 skade"?

 

Svaret er at selve prøven skader ingenting, men det som jeg lærer min hund er det vigtigste:

 

Hvad vil jeg gerne lære min hund?

Er fokus ligegyldigt, når vi går til prøver?

Er fejl ligegyldige, fordi vi går til prøver?

 

Vores hunde lærer hele tiden. Læringsteorien går ikke sådan på ferien, så ingen træninger eller konkurrencer foregår uden der er sket læring. Og hunde kobler altid følelser på læringen. Ingen læring uden følelser.

 

Og følelser kan være MEGET svære at ændre. Det kender du også fra dit eget liv. Det er ikke nemt at sige til sig selv: "stop med at være stresset", "stop med at være nervøs" etc. Så den følelse hunden kobler på konkurrencesituationen er MEGA vigtigt. Den hænger nemlig ved og kan være meget svær at ændre.

 

Jeg vil vove at påstå at hundens 1-3 første konkurrencer er de absolut vigtigste i hundens karriere. Det er disse første indtryk, der er altafgørende. Hunden danner sig et billede, kobler følelser på, hvad den syntes om konkurrencesituationen.

 

Var det sjovt?

Var det svært?

Fik den ingen belønninger, som den plejer i træningen?

Blev den usikker?

Stressede den op?

Etc.

 

Disse følelser kan være ganske svære at ændre igen.

 

Udover følelserne, som jeg kunne skrive en hel afhandling om (jeg har lavet en gratis podacst om emnet, som du får fat I her), så er det ligeså afgørende, hvad hunden lærer til konkurrencer. Her mener jeg alle de "fejl" i øvelserne, som hunden laver samt manglende fokus.

 

Hvis du tror, at det ikke tæller, som indlæring fordi det skete til en konkurrence, så tager du fejl.

 

Hunden lærer hele tiden - også til konkurrencer. Alt hvad der sker til konkurrencer er indlæring. Præcis ligesom til træning.

 

Min vision er at kunne konkurrerer med hende på højeste niveau, hvor hun er sikker på sine øvelser, hun stråler og er glad. Vi er i boblen sammen. Vi er et super stærkt team. Derfor er det ikke ligegyldigt, om Noell mister fokus og om hun syntes, at omgivelserne er svære. Det er ikke ligegyldigt, hvad hun føler inde i ringen og det er slet ikke ligegyldigt, hvordan hun udfører øvelserne. Dommerne giver point og måske det var super til en klasse 1, men jeg har mine egne retningslinjer for, hvad jeg ønsker.

 

Jeg ved, at vi aldrig bliver perfekte. Det er en illusion, som ikke findes. Der vil altid ske fejl til konkurrencer, og der vil altid kunne ske ting, vi ikke havde forudset. Det er netop en del af gamet ;)

 

Det er op til den enkelte, hvornår man føler sig klar. Og måske jeg stiller op i en klasse 1 i oktober og måske ikke. Det afhænger af hvor vi er til den tid. Måske vi først stiller i en klasse 1, når Noell er 3 år. Jeg ved det ikke endnu. Uanset hvad så er vi nu i fuld gang med forberedelserne til konkurrencer med prøve prøver, små konkurrencetræninger og meget mere.

 

Du behøver ikke teste om din hund er klar til at gå til konkurrencer ved at gå til konkurrencer. Prøve prøver, forstyrrelsestræning og konkurrencetræning kan give dig et godt billede af, hvor du og din hund er lige nu, og hvad I behøver at træne mere på.

 

SÅ HUSK:

 

At træne og gå til konkurrencer med så små fejl, som muligt. Din hund lærer hele tiden, og selvom du retter fejlen, så har hjernesporet allerede sat sig ;)

 

Træn dig selv og din hund i at være i boblen med dig og ikke bryde boblen, når der er forstyrrelser eller I er til konkurrencer.

 

Lær din hund at den kan stole på dig, og du ikke beder den om noget, den ikke kan. Det er ikke fair og det er ikke godt team-arbejde.

 

Sjusker du og åbner op for "fejl" i træningen og til konkurrencer, så skal du altså bruge mega lang tid på at "omlære" noget, hunden allerede har lært.

 

 Retningen mod succes, er en vej hvor du sætter hunden op til succes. Hvor hunden får lov til at føle sig som verdensmester. Hvor hunden lærer, hvad den skal gøre og i stedet for at få lov til at øve sig på alt det, den IKKE skal gøre.

 

 

Den hurtigste vej (og langt mest holdbare) er den som til tider føltes mest langsommelig. 

 

*******

 

Det er KUN DIG, som ved hvad dit kriterie er. Hvad dit mål er. Hvad du drømmer om med din hund. Det er dig som sætter baren for, hvad der er muligt for dig og din hund.

 

Jeg hepper på dig hele vejen

 

xo

 

Lea Nor & hundepigerne

2 kommentarer

Elsa Blom
 

Ja det er super vigtigt, og derfor jeg ingen vegne er nået... Prøvede alt fra Caniss, Ph, DKK lydighed og præ Agility, spor, og you name it. Vi har ikke opnået noget overhovedet, og mine 3 store hunde kan kun lidt af nogen ting. Det skal ikke gøres med Ellie, så håber jeg har lært noge

Læs mere
Læs mindre
Lea Nor
Admin
 

Retning, mål og vision er vigtig. Er sikker på du har gjort dig nogle gode erfaringer og giver dig god tid med super grundtræning af Ellie <3

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar