Whocopied.me protects this content

Indlæring af plads på højre side

 

I denne video viser Effie og jeg, hvordan vi indlærer pladspositionen på højre side.

Øvelsen kan du bruge til:

  • "bare fordi det er sjovt"
  • Du træner rally, hvor hunden skal kunne gå fri ved fod på både højre og venstre side.
  • Du træner HTM
  • Du træner konkurrencelydighed med en masse fri ved fod på din venstre-side, og du ønsker at støtte hundens helbred, ved at lære den plads på begge sider, så den ikke kun strækker kroppen "den ene vej".

 

Ligesom når jeg indlærer pladspositionen på venstreside, så starter jeg også her med at lære hunden "elefant-på-balje". Denne gang er det bare højre rundt :)

 

Elefantøvelsen lærer hunden bagpartskontrol, som senere bruges til at lære hunden at "svinge" numsen ind på plads.

Hunden står med forpoterne på en omvendt balje, og bevæger bagpoterne/bagparten rundt om baljen. Dette bevægelsesmønster, har vi brug for, når hunden skal gå ind på plads. Som bonus giver øvelsen hunden en generelt god kropsforståelse og kropskontrol.

Brug en balje eller anden stabil genstand. Gerne en genstand som hunden ikke glider for meget på. Til store hunde bruger jeg gerne en almindelig opvaskebalje og til mindre hunde og hvalpe, bruger jeg en lille balje.

Step 1: Lær hunden at sætte begge forpoter op på baljen. Du kan indlære dette ved enten at lokke hunden op på baljen eller via fri shaping.

Når hunden er oppe på baljen med forpoterne, så beløn nogle få gange for at holde positionen uden at hoppe ned.

Hvis hunden ikke vil op på baljen med forpoterne, så kan du starte med at klikke og belønne hunden for kigge på baljen, snuse til den og på den måde gradvist hæve dine kriterier.

Nogle gange hjælper det også at udskifte baljen med en lidt lavere genstand.

Step 2: Hunden bevæger sig på baljen

Klik og beløn hunden får den mindste bevægelse. Vær obs på at du ikke klikker og belønner hunden for at stå stille. Klik mens hunden er i bevægelse.

Beløn med din venstre-hånd ved hundens venstre kind/nakke, så du belønner hunden i bevægelsesretning (mod vores højreben).

Step 3: Hunden går hele vejen højre rundt

Dette er begyndelsen til at hunden selv kan svinge højre ind på plads. Træn gerne at hunden kan dreje hele vejen rundt på baljen.

Når hunden har forståelse for at flytte bagparten mod højre begynder du at hæve kriteriet, så den hele tiden skal flytte sig mere og mere.

Når hunden skal vende rundt på baljen med ryggen til dig, bliver det oftest sværere for hunden. Klik hunden mens den er i bevægelse, og hold derefter en godbid foran hundens snude, som den prøver at få fat i. Gå over på den anden side af hunden, mens du holder den stille i positionen med godbidden. Hunden står nu på din venstre side. Giv slip på godbidden og når hunden har spist så vent på, at hunden rykker bagparten for at stå med front mod dig. Klik hunden, mens den er i bevægelse.

Når du har gentaget dette nogle gange, vil hunden som regel selv tilbyde at dreje forbi det svære punkt.

Step 4:

Fortsæt træningen på et kvadratisk target (cirka 2 - 4 cm højt). Dette skal vil bruge til at lære hunden højre vendinger.

Jeg har ikke et verbalt signal til øvelsen, da jeg bruger den som et redskab til indlæringen af pladsposition og indlæringen af venstrevendinger i min fri ved fod.


Step 4: Beløn hunden for at stå med forbenene på target parallelt ved din venstreside.
Vær obs på at hunden står snorlige og præcis i din ønskede position. Beløn hunden en masse her.

Step 5: Tag et venstreskridt
Tag et skridt med din venstre fod 90 grader til venstre (din fod lander parallelt med target). Du trækker dit højre ben med og samler fødderne igen. Afvent at hunden følger din/dit højre fod/ben. Klik og beløn alle små forsøg fra hundens side til at starte med.

Step 6: Beløn kun 90 grader vendinger
Når hunden er blevet god til at følge med benet, så er næste kriterie at hunden følger benet idet du flyttet det. Dvs at det ikke er en forsinket reaktion fra hundens side.
Klik og beløn først når hunden står snorlige og parallelt med dit højreben. Beløn gerne 2-4 gange her, for at understrege hvilket fantastisk sted dette er :)

Step 4: Kast godbid væk fra target
Nu skal vi lære hunden at søge positionen fra alle vinkler. Du klikker og kaster efterfølgende en godbid væk fra target, så hunden forlader positionen. Klik og beløn så snart hunden søger tilbage til target og svinger numsen pænt ind i position.

Det kan være en hjælp at kaste i vifteform. Dvs du starter med at kaste godbidden lide bag dig, derefter ud til siden og til sidst foran dig.

Se videoen og husk lyd, hvis du ønsker mine kommentarer :)

God fornøjelse med træningen og husk at du kan få fat i hele videoen på Boblen 

https://www.playtopeak.com/kurser-i-boblen

 

Tak for at du deler dit hjerte, stemme og tanker. Vigtigst af alt, tak fordi du lytter til din hund.

Har du en ven, træningsmakker, kollega eller kursist som kunne bruge lidt ekstra hjælp?

Er der er gruppe af hunde-venner som kunne bruge denne video? Please del denne post med dem.

Med masser af kærlighed <3

XO

din hundeven Lea Nor

2 kommentarer

Lone Börger
 

Hej Lea, fin video, jeg træner på præcis samme måde ved indlæring af plads og fod (fod er min 'plads' på højre side). Effektive metoder, der virker hurtigt. Og hvor er det en kæmpe fordel, hvis ens kursister har trænet elefant på hvalpehold :-)

Hilsen Lone, Suus og Mi

Læs mere
Læs mindre
Lea Nor
Admin
 

Det er en super god, sjov og effektiv metode, som samtidigt lærer hunden at tilbyde adfærd. Win win for alle. Kys Suus og Mi fra mig

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar