Whocopied.me protects this content

Vores projektioner vs hundens personlighed

Hbegins after coffee

For præcis et år siden holdt jeg mit første foredrag om, hvordan hunden spejler os i Skanderborg . Foredraget hed "Dit hund dit spejl", og jeg glædede mig så meget til det. Dette smukke billede tog jeg 10 minutter inden vi gik i gang. Omgivelserne var virkelig smukke.

På foredraget talte jeg meget om det, jeg kaldte de forskellige "post-it", vi kan putte på hunden. Med det mener jeg de tanker, vi bevidst eller ubevidst kan have om hunden.

Vi mennesker har tendens til at putte andre, både mennesker og dyr, i rammer. Han eller hun er sådan og sådan... Hun er gør altid sådan og sådan...

Vi laver alle projektioner. Dvs vi overfører "ting" til andre. I vores relation til fx vores hunde kan vi forstå dem og/eller projektere vores følelser, tanker og skyggesider over på dem. 

Dette er noget, vi gør helt automatiske, når vi er sammen med andre, med mindre vi er meget bevidste om det, og vi har fået hjælp af en psykolog eller anden til ikke at gøre det.

Du kender helt sikkert på egen krop, hvor ubehageligt det er, når andre har sat en "post it" på dig. 

"Århhh du er altid sådan og sådan..."

Problemet med at putte "post it" på folk, er at vi begynder at behandle dem i forhold til, hvordan vi ser dem. Ikke som de er!

Og det samme gælder vores hunde. Hvis du ser din hund som doven, vil du behandle den, som en doven hund...

Syntes jeg, det er synd for Effie, vil jeg behandle hende, som et offer,
Syntes jeg, hun er dum, vil jeg behandle hende, som om hun var dum.
Syntes jeg, hun er en stjerne, vil jeg behandle hende som en stjerne.
Etc.

Hvad jeg tænker om mine hunde, vil afspejle mine følelser. Mine følelser vil afspejle mine handlinger. Mine handlinger vil afspejle mine resultater! Min relation til mine hunde vil altså direkte afspejle sig i træningen og i vores resultater.

Vores hunde afspejler, hvordan vi ser dem og træner dem. Vores fornemmeste job er derfor at rydde op i vores tanker og overbevisninger. Komme tilbage til nuet og virkeligheden.

Så bevidsthed omkring vores tanker er vigtigt. Det er faktisk altafgørende.

Udfordringen består altså i, at vi ikke blander vores egne følelser og tanker om hunden ind i træningen. At vi bliver beviste om vores projektioner og "post its".

MEN samtidigt er det vigtigt, at vi også forsøger at forstå vores hunde. Hvorfor gør de, som de gør. Og hvad kan vi gøre anderledes? 

Og det er her, at det kan blive lidt mere kompliceret. Hæng på... hunde har personligheder præcis ligesom vi mennesker har. Hvis du selv er særlig selvsensitiv, eller har et særligt sensitiv barn, så ved du, at du skal tage særlige hensyn i visse situationer... Du ved, at du ikke kan udsætte dig selv eller dit barn for massivt ydrepåvirkning uden, at du eller barnet blive overvældet og overstimuleret... Præcis det samme gælder fx særligt sensitive hunde. 

At være særlig sensitiv er ikke en diagnose, men det betyder at nogle mennesker og dyr er mere sensitive end andre. Vi reagerer forskelligt på stres og ydre påvirkninger, og det skal der naturligvis tages hensyn til.

Forstå hvordan pres påvirker dig og din hund i træningen og til konkurrencer

Indenfor psykologien bruges der adskillige anerkendte personlighedstest, som kan hjælpe os med at forstå os selv bedre. Mange af disse test bruges også på arbejdsmarkedet til at hjælpe ledelsen og medarbejderne til at skræddersy stillingerne m.m. bedst muligt til den enkelte. 

Jeg er overbevist om, at hunde også har personligheder, og forskningen viser også, at de har samme grundfølelser som mennesker. 

Derfor er det så vigtigt, at vi som hundens ejer og handler forsøger at forstå vores hunde. Forstå hundens personlighed og ikke bare behandle den på samme måde som fx "vores tidligere hund".

Det er her vigtigt at påpege, at være sensitiv er et karaktertræk, hvorimod at være doven, agressiv, ulydig m.m. IKKE er et karaktertræk. Det er en adfærd. Det er noget hunden gør af en årsag!

Jeg har selv 4 hunde og på trods af at 3 af dem er samme race, så er der en verden til forskel på dem. De er meget forskellige, og jeg træner dem derfor også forskelligt. Det betyder ikke at indlæringsteorierne ændrer sig, men det betyder at jeg tilpasser min træning til det enkelte individ.  De motiveres af forskellige ting, og de reagerer forskelligt på miljø og på min følelsesmæssige tilstand og meget andet. 

Læs også: Alle hunde kan trænes - også familiehunde-racer og de sensitive

Udover forskellige personlighedstræk så kan hunden også have noget bagage med. Måske hunden er blevet omplaceret og har et har et traume med sig fra dens tidlige hjem. Dette skal der naturligvis også tages hensyn til og der skal lægges en træningsplan, og jeg vil anbefale, at der kommer en dygtig adfærdsbehandler indover til at hjælpe hunden og den nye ejere videre. 

I en adfærdsanalyse ville alt dette kategorisere under "antecedens". Det handler om alt det, som sker før en adfærd. Alt det som påvirker, og som sker inden hunden reagerer. Hvad er hundens historie, hvilken følelsesmæssigtilstand var hunden i og meget mere...

For at få succes i træningen med hunden kræver det altså både tekniske færdigheder, tålmodighed og at vi forstår hunden.

Hvis du vil lære mere om din hunds personlighed, og hvordan din hund spejler dig, så kom med på mit foredrag "Din hund - dit spejl". Forstå din relation med din hund. Hvad fungerer og hvad spænder ben for Jer. Du lærer om din hunds personlighed, og hvordan I kan blive endnu tættere og blive et stærkere team.


www.leanor.dk.png

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar